Prezentarile vor fi sustinute de

Dan Paul
Presedinte, Asociatia Brokerilor

Stere Farmache
Presedinte, Bursa de Valori Bucuresti

Cristian Parvan
Secretar General, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania

Razvan Purdila
Director Piata de Capital, Transelectrica SA

Martin Bakelaar
Head of Local Markets and Sales, RBS Bank (Romania) SA

Cosmin Bucur
Deputy Head of Global Markets, RBS Bank (Romania) SA

Elena Marchidann
Sef Departament Dezvoltare Produse Noi, Bursa de Valori Bucuresti

Iulian Lupu
Specialist financiar-bancar, Bursa de Valori Bucuresti

Iulian Panait
Presedinte, KTD Invest

Anamaria Dorobantu
Executive Director Assurance & Advisory Business Services, Ernst & Young

Cursul valutar si criza economica
Solutii pentru companiile expuse la riscul valutar

In conditiile in care cele mai multe companii au inregistrat anul trecut pierderi financiare substantiale, cu ecou si in decursul anului 2009, rezultate in mod preponderent din variatia cursului euro/leu, nevoia acestora de acoperire a riscului valutar este din ce in ce mai acuta. De aceea, Conferinta isi propune sa dezvaluie participantilor tehnicile necesare gestionarii riscului provocat de fluctuatia cursurilor valutare asupra companiilor al caror cash flow este dependent de aceasta.

In acest context, Bursa de Valori Bucuresti pune la dispozitia celor interesati servicii de administrare a riscului, reprezentand o modalitate sigura si accesibila pentru companii. Contractele futures sunt instrumente financiare derivate tranzactionate exclusiv pe piata bursiera reglementata si au caracteristici similare contractelor forward tranzactionate pe pietele OTC, cu exceptia faptului ca specificatiile contractelor futures sunt standardizate de catre BVB, care listeaza astfel de instrumente pentru a putea fi tranzactionate in conditii de maxima securitate de cat mai multi participanti. Contractul futures reprezinta obligatia de a cumpara sau de a vinde un activ suport la un pret si cantitate negociate la momentul incheierii tranzactiei („astazi”), urmand ca livrarea si plata activului suport sa se efectueze la data scadentei („in viitor”).

In cadrul conferintei, specialisti in domeniu vor prezenta participantilor strategii de transfer al riscului valutar, folosind instrumente financiare derivate, si rolul institutiilor de credit in administrarea riscului valutar prin intermediul BVB. Si pentru ca orice tranzactie realizata de o companie trebuie inregistrata in contabilitate, reprezentantul unei firme de audit va prezenta metodologia in utilizarea contabilitatii de acoperire, conform standardelor internationale de contabilitate (IAS 39) si va oferi exemple de elemente acoperite, cum ar fi active si datorii financiare recunoscute si tranzactii previzionate foarte probabile, exemple de elemente de acoperire precum instrumente derivate simple si complexe, exemple de documentare privind recunoasterea initiala si de evaluare si contabilizare ulterioara.

Avantajele participarii:
 • intelegerea modurilor in care o companie este expusa la riscul valutar;
 • stapanirea modului de identificare si cuantificare a expunerilor valutare;
 • identificarea modalitatilor de transfer al riscului valutar;
 • cunoasterea principalelor caracteristici ale instrumentelor financiare derivate listate la BVB, in vederea utilizarii acestora in transferul riscului valutar;
 • exemple: povesti de succes / esec ale unor companii in gestionarea riscului valutar.
Conferinta se adreseaza:
 • Companiilor in general, si companiilor importatoare-exportatoare, in special (conducerea executiva, directiilor: contabile, economice), ambele categorii fiind expuse riscului valutar
 • Sectorul bancar: trezorerie, piete financiare, piata de capital
 • Asociatii: ARB, ANEIR, AOAR
 • Brokeri
 • Firme de audit
 • Fonduri de investitii
 • Societati de asigurari
 • Presa

Asociatia Brokerilor organizeaza in perioada 25-27 aprilie 2009 doua seminarii dedicate instruirii cursantilor in tehnica de folosire a instrumentelor derivate la Bursa de Valori Bucuresti si a managementului riscului valutar.

Participantii la conferinta pietei de capital, care vor sa se inscrie la unul sau ambele seminarii, amintite mai sus, vor beneficia de o reducere de 50 lei fata de tariful standard de participare.
 • Seminar despre instrumente derivate tranzactionate la BVB - detalii aici
 • Seminar despre managementul riscului valutar - detalii aici

Partener              


Parteneri media