Asociatia Brokerilor a organizat o vizita de specializare prin observare la NYSE Euronext din Amsterdam

In perioada 6-9 martie 2012, Asociatia Brokerilor a organizat o vizita de specializare prin observare la NYSE Euronext Amsterdam, in cadrul Proiectului “Imbunatatirea aptitudinilor antreprenoriale pentru angajatii din domeniul valorilor mobiliare”, ID: 63008, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013" - "Investeste in oameni”..

Obiectivul specializarii prin observare la NYSE Euronext Amsterdam a fost de a oferi membrilor grupului tinta posibilitatea de a vedea, la fata locului, cum se tranzactioneaza atat pe piata de valori mobiliare din Olanda, cat si pe cea europena si americana, avand in vedere acoperirea pe care o are NYSE Euronext in Europa si SUA, si de a primi informatii privind modalitatile in care companiile pot atrage capital prin listare pe bursele de valori.

Romanian Brokers2.jpg

Au fost prezentate platformele de tranzactionare, pietele primare si cerintele de listare si reglementare pe aceste piete, pietele pentru instrumente financiare derivate, produse structurate, ETFs, precum si conditiile pentru a deveni membru al acestor burse. A fost acordata o atentie deosebita pietelor speciale pentru IMM-uri, care le ofera acestora posibilitatea sa atraga finantare in conditii de listare mai putin restrictive decât pe pietele reglementate. De asemenea, au loc intalniri cu reprezentati ai societatilor de intermediere financiara din tara respectiva si ai unei banci mari de investitii, in scopul de a se dezvolta o retea de parteneriate in viitor.

Avand in vedere gradul ridicat de internationalizare a pietelor financiare, aceste schimburi de experienta sunt indispensabile in formarea profesionala a angajatilor din piata de capital din Romania, pentru a fi posibila dezvoltarea viitoare a acesteia. In plus, intrucat angajatii din piata de capital acorda consultanta investitorilor, dar si companiilor care doresc sã atraga capital prin listare pe bursa de valori, de nivelul lor de cunostere a pietelor internationale depinde o parte din succesul finantarii antreprenoriatului in Romania.

La activitatea de specializare prin observare la NYSE Euronext Amsterdam au participat 34 de persoane din grupul tintã al proiectului, care au fost insotite de doi reprezentanti ai Asociatiei Brokerilor.

2012-03-10